המורה או היועצת המליצו לכם לבצע בדיקת T.O.V.A לילד? אינכם מבינים מה זה אומר וכיצד היא מתבצעת בפועל? כל התשובות לכל השאלות המטרידות לפניכם.
מהו מבחן T.O.V.A וכיצד הוא מתנהל?
- מבחן T.O.V.A הוא בדיקה ממוחשבת לתפקודי קשב, המתקיימת בתנאי "מעבדה" (כלומר, חדר סגור ושקט), ואורכת כ- 20 דקות. המבחן מתאים לילדים בגילאי 6 ומעלה.
- הבדיקה נערכת מול מסך מחשב, שבמרכזו מופיע ריבוע לבן גדול. בתוך הריבוע הלבן מהבהב ריבוע שחור קטן יותר, בחלקו העליון ובחלקו התחתון של הריבוע הלבן, לסירוגין. בבדיקה, נדרש הנבחן ללחוץ על כפתור רק בפעמים בהן הריבוע השחור מופיע למעלה.
- מניתוח דפוסי התגובה של הנבחן לגירוי המופיע על המסך בהשוואה לדפוס התגובה הסטנדרטי, ניתן ללמוד על הפרמטרים שלהלן: מוסחות/קשב, אימפולסיביות, זמן תגובה ועקביות הביצוע.
- לאחר ביצוע המבחן, מועברות התוצאות לפענוח של נוירולוג הילדים של 'אמירים', ד"ר דגני. אם תוצאת המבחן אינה תקינה, הנוירולוג ממליץ לבצע בדיקה חוזרת לאחר נטילת ריטלין, כדי לבחון האם קיים שיפור בביצועים תחת השפעה התרופה. החלק השני של הבדיקה מתבצע באותו היום, כשעה וחצי לאחר נטילת הריטלין, כדי לאפשר לתרופה זמן להשפיע. החלק השני זהה לחלוטין לחלק הראשון של הבדיקה. יש לציין, כי מינוני התרופה מותאמים לנבדק בהתאם לגיל ולמשקל גופו על-ידי הנוירולוג המומחה שלנו.
לא ניתן לאבחן הפרעת קשב בהתבסס על תוצאות מבחן T.O.V.A בלבד!
פונים רבים שמגיעים אלינו סבורים, כי ממצאי הבדיקה יקבעו האם ילדם סובל מהפרעת קשב כן או לא. ברצוננו להדגיש, כי הפרעת קשב לא ניתן לבדוק בתנאי "מעבדה", על סמך בדיקה שנמשכת 20 דקות בלבד. תפקודו של הילד בבית הספר, התנהלותו בבית, ההיסטוריה הלימודית שלו, בדיקה של נוירולוג או פסיכיאטר ילדים ונוער ולעיתים גם אבחון פסיכודידקטי או דידקטי- כל אלה הם כלים נוספים המשמשים לביצוע האבחנה, כך שלמעשה, מבחן T.O.V.A הוא עוד כלי בארגז הכלים הקיים לאבחון הפרעת קשב וריכוז, ולא עליו בלבד נקבעת האבחנה של ההפרעה.
יתר על כן, יש לקחת בחשבון, כי המדד הסטטיסטי ליעילותה של בדיקת ה-T.O.V.A עומד על 80 אחוז. המשמעות היא, כי ההסתברות לזיהוי הפרעת קשב על-ידי הבדיקה אינה מוחלטת, וכי 20 אחוז מהנבדקים עלולים לסבול מהפרעת קשב מבלי להיות מאובחנים כראוי באמצעות הבדיקה. לאור האמור, אנחנו במרכז אמירים מאמינים, כי בדיקת T.O.V.A צריכה להיות חלק ממערך אבחוני הכולל גם בדיקה קלינית, בחינת עולמו הרגשי של הנבדק, שאלוני דיווח ועוד.
על היתרונות של ביצוע בדיקת T.O.V.A במרכז אמירים
כל היתרונות בביצוע הבדיקה במרכז אמירים:
- מפעילות בדיקת T.O.V.A באמירים הן נשות מקצוע המגיעות מהעולם של אבחון וטיפול בלקויות למידה, ולא רק מי שהוכשרו באופן טכני להפעלת המערכת.
- לנוחיות לקוחותינו, ועל מנת שלא יצטרכו לגשת לרופא המשפחה לקבלת מרשם, אם הומלץ ליטול ריטלין ולקיים את החלק השני של הבדיקה, אנחנו מספקים את התרופה בפיקוח של נוירולוג מומחה.
- הנוירולוג שלנו מעורב בהתפתחות התהליך שמתרחש במסגרת כל בדיקת T.O.V.A (אם כי חשוב להדגיש שאינו נפגש עם הנבדק, במקרה שהנבדק מגיע אך ורק למבחן T.O.V.A). הוא בוחן את ממצאי החלק הראשון, ממליץ אם להמשיך לחלק השני וקובע את מינוני התרופה, הניתנים לנבדק לפני ביצוע החלק השני של הבדיקה.
- מרכז אמירים מבצע את החלק השני של בדיקת ה- T.O.V.A באותו יום, כשעה לאחר סיום החלק הראשון, כדי לספק לנבחן בשני חלקי המבדק תנאי היבחנות כמה שיותר זהים.
- קיום שני חלקי הבדיקה באותו היום אינו מצריך מלקוחותינו הגעה נוספת למרכז, ובכך גם חוסך להם זמן ועלויות נסיעה.
- בסיום הבדיקה, מוציאה המערכת פלט מחשב של הממצאים באנגלית, שכתוב בלשון מקצועית. בין אם בוצע חלק אחד ובין אם בוצעו שני החלקים של הבדיקה, מועברים הממצאים לנוירולוג שלנו, שמוציא פענוח 'ידידותי' יותר, הכתוב בעברית ברורה, כדי שניתן יהיה להבין את תוצאות הבדיקה ואת משמעותה. חשוב להדגיש שהנוירולוג שלנו אינו נותן המלצות לטיפול תרופתי מכיוון שאינו מכיר את הנבדק. יש לחזור לגורם המפנה עם תוצאות המבחן והפענוח.
- יש לנו הסדר עם קופות החולים כללית מושלם/ פלטינום ומאוחדת שיא, המאפשר ללקוחותינו ליהנות מעלויות נמוכות יותר של המבדק בזכות השתתפות הקופה בהוצאות.
לקביעת תור - צרו איתנו קשר