fbpx

עצמאות

כהורים, אנחנו רוצים לעשות הכל בשביל הילדים שלנו. העיקר- שיהיה להם טוב. אנחנו קונים להם, מפנקים אותם, מבשלים עבורם, נועלים להם את הנעליים, קושרים להם את השרוכים ומלבישים להם פיג'מה, ולעיתים אנחנו שוכחים, שכבר יש דברים שהם, בעצם, יכולים לעשות בעצמם. הרצון להעניק את המירב לילדים שלנו הוא נפלא, כמו גם העובדה שהילד יודע, שהוריו משמשים לו כמשענת ותמיכה ונותנים מענה לכל צרכיו.
יחד עם זאת, נשאלת השאלה היכן בתוך הפינוק הזה אנחנו גם מאפשרים לילדים שלנו לפתח עצמאות.

עצמאות והיעדר תלות הם צורך בסיסי

ילדים, כל עוד הם חיים בבית תחת קורת הגג של הוריהם, יהיו תלויים בהם לצורך קיומם, אך באותה נשימה הם גם זקוקים לעצמאות. עצמאות פירושה, שלילד יש גם מרחב אוטונומי, שבו הוא יכול להסתדר בכוחות עצמו, מבלי לבקש את עזרת ההורים ומבלי להזדקק לעצתו של מבוגר. כבר בעודם תינוקות, ניתן להבחין בניצנים ראשונים של עצמאות, כאשר הם זוחלים מסביב, מטפסים לבד במדרגות או לומדים לאכול מכפית. למעשה, עצמאות היא צורך בסיסי, ולכן אך טבעי הוא, שכהורים, נספק לילדים שלנו את הצורך הזה.
הבעיות מתחילות, כאשר אנחנו "מסוככים" על הילדים שלנו, רוצים לעשות עבורם גם את מה שהם רוצים ויכולים לעשות לבד, מרגישים צורך קבוע לפנק אותם ומונעים מהם התנסויות, שרק יאפשרו להם ללמוד, לצמוח, להתפתח ולהפוך לבני אדם המסוגלים לתפקד בעצמם.

מדוע רצוי להפסיק לפנק את הילדים שלנו יתר על המידה

יתר פינוק, ברוב המקרים, נובע מהצורך של ההורה יותר מאשר של הילד. בין אם מדובר בהורים שגדלו להורים מפנקים וזה מה שהם מכירים, בין אם אלו הורים שדווקא גדלו עם חוסר ומעוניינים לעשות לעצמם חוויה מתקנת ובין אם אלה הורים בעלי חרדות, שחוששים פן משהו יקרה לילד כשהוא יעמוד בכוחות עצמו- ילד שמפנקים אותו ומגוננים עליו יתר על המידה עלול להפוך לילד חסר ביטחון, בעל תחושת זכאות גבוהה (כלומר, התחושה ש"מגיע לי"), שיתנער מאחריות, ושיהיה לו קשה יותר להתמודד עם אתגרי החיים.

הורים הרי אינם יכולים לפנק את ילדיהם לנצח. בשלב כזה או אחר, הילד יצטרך להתמודד עם החיים האמיתיים. עבור ילד, שהורגל לקבל את כל מה שהוא רוצה ושהכל נעשה עבורו מן המוכן- ההתמודדות הזו תהיה קשה כפליים. ילדים שהוריהם אינם מאפשרים להם לחוות עצמאות הם ילדים שימנעו מלהתנסות בדברים חדשים ולא מוכרים (כי הם למדו שמישהו אחר עושה זאת בשבילם או לחילופין כי הם הפנימו את המסר שלא סומכים עליהם), ושתחושת המסוגלות שלהם תהיה נמוכה יותר, מה שבתורו, כמובן, ישפיע על הביטחון העצמי והלאה, במהלך החיים, על החוסן הנפשי ועל יכולת ההתמודדות. לעומת זאת, ילדים שהוריהם מעודדים אותם להיות עצמאיים, ומשדרים להם שהם בוטחים בהם וסומכים על כישורי ההתמודדות שלהם יאמינו בעצמם ויחוו חוויות טובות של עצמאות, שיתרמו בעתיד לדימוי העצמי שלהם ולתפיסתם את עצמם.

כיצד נגמלים מההרגל לפנק את הילד?

אם אתם מאותם הורים מפנקים, אם אתם מודעים לכך, שפינוק היתר פוגע בילד, אם אתם רוצים לשנות הרגלים, אך לא לגמרי יודעים איך לעשות את זה וכיצד להתחיל- אנחנו מציעים לכם להגיע אלינו למרכז אמירים להדרכת הורים. נכון שכוחו של הרגל הוא חזק, ונכון שאנחנו פעמים רבות חשים "כבולים" על-ידי ההרגלים שלנו, אך אנחנו במרכז 'אמירים' מאמינים, כי עם עזרה מקצועית והדרכה נכונה ניתן ליצור מציאות חדשה ובריאה יותר. לפרטים נוספים על הדרכות ההורים שלנו, צרו איתנו קשר עוד היום. רוצים לקבל מידע נוסף על הדרכת הורים? קראו כאן