fbpx

כולנו מחכים בקוצר רוח לחגי תשרי, אך כאשר הם מסתיימים, אנחנו מתקשים לחזור לשגרה, לא כל שכן הילדים שלנו, שהתרגלו לשהות כמעט שבועיים במחיצתנו, לקום מאוחר יותר בבוקר, לשחק במה ומתי שמתחשק להם וליהנות מחופש ללא מסגרת מחייבת. כדי שהחזרה לגן או לבית הספר תהיה רכה, ולמען הסתגלות כמה שיותר חלקה למציאות החדשה של "אחרי החגים", קבלו כמה טיפים שיעזרו לכם להכין את הילדים לקראת החיים האמיתיים.

טיפ מספר 1: לחזור לשגרה בהדרגה
ככל שהמעבר בין חופש למציאות יהיה הדרגתי יותר, כך יהיה לילדים יותר קל להתמודד איתו. התחילו להכין את הילדים כמה ימים מראש לקראת החזרה לגן ולבית הספר: עודדו אותם ללכת לישון מוקדם יותר בערב ולקום מוקדם יותר בבוקר ותרגלו איתם יחד קצת מהחומר שנמלד בבית הספר בשבוע שלפני תחילת החגים. ילדי הגן וכיתה א' הם אלה שבדרך כלל מתקשים יותר לחזור לשגרה, בהשוואה לילדים בגילאים מבוגרים יותר, ותרגול של השכבה מוקדמת וקימה מוקדמת או שינון של חומר הלימוד יעזרו להם "להתאפס".

טיפ מספר 2: לאפשר לילדים לשתף בתחושות שלהם ללא ביקורת ושיפוטיות
שוחחו עם הילדים על תחושותיהם לאור החזרה המתקרבת ללימודים. השתדלו לא להיות שיפוטיים וביקורתיים כלפי הרגשות שלהם, קבלו את כל מה שהם יספרו לכם באופן מכיל, ונסו לצקת בהם ביטחון בעזרת אמירות, כמו: "אכן קשה לחזור לשגרה", "אנחנו פה לצידך ברגעים שיהיו לך קשים", או " זה בסדר גם להרגיש שקשה, הקושי הזה יחזק אותך".

 

shutterstock 212823367

טיפ מספר 3: צייר לי ציור!
ילדים רבים מתקשים לבטא את עצמם ולתת דרור לרגשות שלהם באופן מילולי. נסו להציע לילד לצייר ציור כדי להביע את החוויה שלו לאור החזרה המתקרבת לשגרה. הביטו בציור, נסו לקבל ממנו את המסר שהילד ביקש להעביר לכם, ואם אתם מתקשים לעשות זאת, בקשו מהילד שיפרש עבורכם את הציור. הציור יוכל לשמש עבורכם כנקודת פתיחה טובה לשיחה מעמיקה יותר.

טיפ מספר 4: למקד את הילד בחצי הכוס המלאה
הזכירו לילדים מהם הדברים הטובים שמחכים להם עם החזרה לבית הספר. נכון שהחופש הוא כיפי, אבל כאשר "סינדרום אחרי החגים" נעלם, הילדים חוזרים ליהנות מהדברים הטובים שהשגרה מזמנת עבורם. לבלות שוב עם החברים, לשחק כדורגל/ כדורסל בהפסקה, לחזור לפקוד באופן קבוע את החוג האהוב עליהם- אם תראו לילדים את חצי הכוס המלאה של החזרה לחיי היומיום השגרתיים, הם יבואו לתהליך הזה עם גישה חיובית יותר. שורה תחתונה, התמקדו עם הילדים ב"טוב" שמצפה להם ולא ב"טוב" שחלף לו ונגמר.

טיפ מספר 5: לשדר לילד חוסן ולהאמין בו
במקרים רבים, החוסן שלנו, ההורים, מקרין גם על הילדים ונוטע בהם את הביטחון שהם זקוקים לו. אם המצב "קטן על ההורים", הוא לא יהפוך להיות סיפור גדול עבור הילד. גם אם אתם דואגים או חוששים שלילד יהיה קשה, שדרו ביטחון והראו לו שאתם סומכים עליו, ובטוחים, כי הוא יעבור את זה על הצד הטוב ביותר.
אל תזדהו יותר מידי עם הפחדים של הילד, אך תנו להם לגיטימציה. זכרו, כי כל קושי שהילד מצליח להתמודד איתו כהלכה מחזק את החוסן הנפשי שלו ומכין אותו להמשך החיים, על כל האתגרים שהם עתידים לזמן לו.

טיפ מספר 6: כאשר ישנה התנהגות חריגה שאיננה אופיינית לילד, יש לפנות לקבלת עזרה מקצועית
אם חרף הניסיונות שלכם, הילד מגלה קשיים לחזור לבית הספר, מתנהג באופן חריג גם בשבועות שאחרי החזרה למסגרת ומתקשה לתפקד- ייתכן כי משהו מציק לו, שהתעורר והוצף בעקבות השינויים והחזרה לבית הספר. במקרה כזה, רצוי לפנות לעזרה מקצועית ולערוך בירור מעמיק, כדי לאתר את מקור הבעייה ולמצוא את הפתרונות המתאימים ביותר שיסייעו לילד.