fbpx

כאשר ילד זקוק לטיפול פסיכולוגי, אנחנו ההורים, מוצאים את עצמנו לא אחת בדילמה. מצד אחד, ברור לנו שטיפול הוא הדבר הנכון לילד שלנו, ומצד שני, אנחנו חוששים שהוא לא ישתף פעולה, ולא לגמרי יודעים כיצד לגייס אותו לתהליך. המומחים של מרכז אמירים יציידו אתכם עם עצות מקצועיות, שיעזרו לכם לרתום את הילד לתהליך הטיפולי ולגרום לו ללכת לפסיכולוג מרצונו האישי.

 

האמת, כל האמת ורק האמת
הדרך הטובה ביותר להניע את הילד לפעולה הרצויה היא לדבר איתו בפתיחות, ולהסביר לו באופן כנה מדוע, לדעתכם, הוא זקוק לעזרה. לא סתם, הפך הביטוי "האמת תוציא אותך לחופשי" למנטרה שגורה.
האמת משחררת ומזככת אותנו, היא מאפשרת לנו להיות הכי "אנחנו" ללא מסיכות, מגננות ומחסומים, והיא יוצרת מרחב אותנטי בין שני צדדים. היו אותנטיים עם הילדים שלכם, והסבירו להם מדוע אתם סבורים, שהם צריכים ללכת לטיפול פסיכולוגי, וכיצד טיפול כזה יוכל לעזור להם. חשוב כמובן לקחת בחשבון את יכולת ההבנה של הילד ואת הרמה ההתפתחותית שלו, ולהגיד לו את האמת בשפה שאותה הוא יוכל לקלוט ולהבין.
"דני, אבא ואני שמים לב שכבר תקופה ארוכה קשה לך, אנחנו לא יודעים כיצד לסייע לך להרגיש טוב יותר, ואנחנו חושבים, שאיש מקצוע יוכל לתרום לשיפור ההרגשה שלך", או "נגה, כשאת מסתגרת בחדר, מסרבת להכין שיעורי בית ולא מקפידה להגיע לבית הספר אנחנו חשים אבודים, ולכן פנינו לאיש מקצוע שמטפל בילדים ושיוכל לעזור גם לנו וגם לך"- אלה דוגמאות למשפטים פשוטים ואמיתיים, שיעודדו את הילד לקחת חלק אקטיבי בשיפור מצבו האישי. ילדים לרוב יודעים שיש להם בעייה, גם אם הם לא מסוגלים להסביר את מקורה או להמשיג אותה, וגם אם הם לא רוצים להכיר בה. ברגע שהילד יראה שאתם פועלים מתוך איכפתיות ורצון להיטיב את מצבו ולהקל עליו, הוא ישתף פעולה, ולכן חשוב שתתחברו למצוקות שלו ושתציפו אותן במסגרת שיחת ההכנה לפני ההגעה לפסיכולוג.


להציג את התועלת הרגשית שבהגעה לפסיכולוג ילדים
רצוי להסביר לילד כיצד הטיפול עשוי לעזור לו, תוך שימת דגש על התוצאות. במילים אחרות, כדאי לצייר בפני הילד תרחיש עתידי לגבי האופן שבו ייראו ההתנהלות והתפקוד שלו לאחר טיפול כזה. כך למשל, אפשר להגיד לילד, שאתם מאמינים, שבסוף התהליך מצב הרוח שלו ישתפר, הוא ירגיש פחות בודד, יהיה לו פחות צורך להסתגר, והוא יצליח להתרכז יותר בלימודים. רצוי שלא להתחייב למספר טיפולים כדי לא לפתח אצל הילד תקוות שווא, ומאחר שאורכו של תהליך טיפולי משתנה ממטופל למטופל ותלוי באופן משמעותי, במידת ההתמסרות והמחוייבות של הילד וההורים לתהליך. הצגת התועלת הרגשית שבהגעה לפסיכולוג, יכולה לתת לילד מוטיבציה לקחת חלק בתהליך הטיפולי.


הילד מסרב להגיע לטיפול? בואו אתם במקומו
במידה והילד מסרב בכל תוקף להצעה שלכם ודוחה את ניסיונות השכנוע, מומלץ מאוד, שאתם ההורים תגיעו לטיפול פסיכולוגי או להדרכת הורים. אנתוני רובינס, מאמן אישי וסופר בתחומי ההצלחה והמוטיבציה טוען, שכל דבר קורה מסיבה, ולמען מטרה מסויימת. אם ניסיונות ההנעה של הילד כושלים, יכול להיות שהמשמעות היא, שאתם יכולים להיתרם מטיפול יותר ממה שהילד זקוק לכך. על אף שטיפול פסיכולוגי הוכח זה מכבר כתורם מאוד לשיפור מצבם של ילדים עם קשיי תפקוד שונים, במקרים רבים דווקא עבודה עם ההורים תהיה יעילה יותר בשיפור ההתנהגות של הילד ותביא להטבה מהירה יותר במצבו.


טיפולים פסיכולוגיים המשלבים הדרכת הורים
פעמים רבות, כאשר הגיעו אלינו לקוחות שרצו טיפול פסיכולוגי לילד, מצאנו, בבירור מעמיק, שדווקא דרך עבודה טיפולית עם ההורים, המשלבת הדרכת הורים ניתן יהיה להשיג שיפור יותר מהיר ויותר משמעותי. עבודה עם ההורים היא אפקטיבית ביותר, והיא מאפשרת להורים לפתח מודעות לדפוסי ההתנהגות שלהם, שמשפיעים על היחסים עם הילד, מודעות שיוצרת שינוי פנימי אצל ההורים, המקרין באופן אוטומטי על הקשר עם הילד. כמו כן, טיפול הורים המשלב הדרכת הורים מספק להורים כלים כדי להבין טוב יותר את מצבו של הילד ולהתמודד בצורה יעילה יותר עם המצוקות שלו. הניסיון שלנו לימד אותנו, שטיפולים כאלה, המשלבים הדרכת הורים הם היעילים ביותר, והם מביאים לתוצאות הרצויות אף מהר מהצפוי.

 

צרו עמנו קשר ונעזור לכם!