fbpx

 

 

עוד רגע הילדוד'ס חוזרים ללימודים אחרי חופשה ארוכה ומפנקת בבית, והחזרה הזו ללימודים מביאה איתה אי-וודאות בשל כל השינויים שהם חלק בלתי נפרד מכל תקופת מעבר. בין אם היא עולה לכיתה א', בין אם הוא עובר ממסגרת אחת לאחרת על רקע מעבר דירה ובין אם מדובר במורה חדשה- כל התחלה מצריכה תהליך הסתגלות וכרוכה באי-וודאות. איך נעזור לילדים שלנו ליהנות מתהליך ההסתגלות? כיצד ניתן לסייע להם להתמודד בצורה נעימה יותר עם אי-הוודאות? 


Image by pvp on Freepik

  

טיפ 1: לאפשר מרחב לילד/ה לדבר על הרגשות

תשאלו אותם איך הם מרגישים לקראת שנת הלימודים שבפתח, ותנו להם לבטא את עצמם ולספר לכם מהלב מה שהם מרגישים, בלי לשפוט ובלי לחשוב תוך כדי מה להגיד להם כדי לנחם אותם, פשוט תקשיבו. אחרי שתשמעו אותם, נסו פשוט להביע אמפתיה, להבין ולתת לגיטימציה לכל מה שהם מרגישים. ברוב המקרים, היכולת לדבר על הדברים ולזכות בהבנה מקלה על הילדים, וכל החששות מתפוגגים, כי הם "שחררו" את האנרגיה שלהם באופן מילולי, דרך זה הם "דיברו אותם". 

 

טיפ 2: להכיל ולא להזדהות
ואם הזכרנו אמפתיה, הקפידו על הפגנת אמפתיה ולא על הזדהות יתר. הילדים שלכם לא צריכים שתדאגו איתם או תבכו איתם. זה רק מעצים עוד יותר את הדאגות או החששות שלהם, כי אם גם אבא או אמא חוששים את החשש שלי, סימן שההתחלה החדשה הזו באמת מפחידה נורא! הילדים שלכם נושאים את המטען הגנטי שלכם, אבל הם בני אדם נפרדים מכם, וחשוב מאוד להיות מודעים להפרדה הזו. במקרים רבים, אנחנו "לוקחים" עלינו את הרגשות של הילדים שלנו, כי אנחנו מתנהלים מתוך המקום של הילד הקטן שבתוכנו, שחווה כאב שטרם נרפא. תפרידו ביניכם, או בין הילד הקטן שבכם, לבין הילד או הילדה הקטנים שלכם. להם יש מסלול חיים משלהם, ורגשות שהם בבעלותם. ההפרדה הזו תאפשר להם ללמוד להתמודד עם הרגשות שלהם במקום שאתם תתמודדו עם רגשותיהם בשבילם. 

 

טיפ 3: תסמכו על הכוחות הנפשיים של הילד/ה שלכם
אפרופו התמודדות עם רגשות, זכרו שהיכולת הזו טבועה בכולנו מהיום בו נולדנו! כולנו נולדו עם כוחות ומשאבים נפשיים, וככל שנאפשר לילדים שלנו להתחבר למשאבים ולכוחות הללו, כך הם יפתחו חוסן רב יותר. אם תדאגו להם כל הזמן, אם תגוננו עליהם יותר מדי- לא תותירו מספיק מקום עבורם לפתח את ה'עצמי' שלהם. הם יכולים ומסוגלים להתמודד, כנראה שהרבה יותר טוב מכם. אם אתם בכל זאת לא מצליחים לשלוט במחשבות שלכם, ואתם מאוד מודאגים, השתדלו לייצר עימם שיח שמשדר את ההיפך: שאתם סומכים עליהם, שאתם יודעים שהם יסתדרו, שהם חזקים ויכולים. 

 

טיפ 4: הפרידו בין המציאות לבין החשש

אם במחשבות עסקינן- במידה ואתם מוצאים את עצמכם ממש דואגים, מוטרדים וחוששים בצורה שלא תיטיב עם הילדים (כי הם הרי סופגים אנרגטית כל דאגה וטרדה שיש לנו), מצאו את הדרכים הנכונות לכם כדי לשחרר מחשבות מלחיצות, להרגיע את התודעה המאוד קופצנית ומוטרדת ולחוות קצת יותר שלווה. את אי-הוודאות והחששות של הילד אתם לא תוכלו לשנות. מה שכן תוכלו לשנות זה את המחשבות שלכם ביחס לחוויה של הילד. מה אם הייתם מאמינים לסיפור הזה: איזה יופי שהילד לי חווה התמודדות כזו, זה יחשל אותו! אני בטוחה וסומכת על הילד שלי שיתגבר על האתגר! במקום לסיפור הזה: הילד שלי לא יסתדר, זו התחלה קשה מדי! אני ממש חושש שלא יהיו לו חברים; מה אם היא תרגיש בודדה מדי? איך עושים את הסוויטצ' הזה? אנחנו במרכז אמירים אוהדים מושבעים של מיינדפולנס, עבודה על המחשבות ותרגולי נשימה, והניסיון שלנו לימד אותנו שהטכניקות הפשוטות האלה יוצרות שינויים מרחיקי לכת בחיים בכלל. אבל כמובן שנכון יהיה, שכל הורה ימצא את הדרך המתאימה לו כדי ליהנות מרווחה נפשית רבה יותר ולשחרר אחיזה במחשבות מרעילות. 

 

מאחלים גם לכם וגם לילדיכם לפתוח את השנה ברגל ימין, שתקופת ההסתגלות תצמיח אתכם ואת ילדיכם בסימן שנה טובה ולחיי התחלות חדשות ומכוננות!

 

 

 

 

מרגישים שאתם צריכים יעוץ ממוקד עבור ילדכם? אתם מוזמנים לפנות אלינו

 

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

« החופש נגמר: 5 טיפים לנחיתה רכה לתוך השגרה

« כיצד נכין את הילדים רגשית לקראת פתיחת השנה?

« למה חשוב לחנך את הילדים שלנו להיות עצמאיים ואיך עושים את זה?