fbpx

 

 

המעבר מחופשת הקיץ לשנת הלימודים החדשה יכול להיות מלא מהמורות וקשיים, בפרט השנה, כשפתיחת שנת הלימודים עומדת בסימן שאלה. כאשר הילד או הילדה עוברים לכיתה חדשה, בית ספר חדש או עולים לחטיבה/לתיכון, הרי שהקושי עשוי להיות כפול ומכופל. והרי אנחנו ההורים, יכולים להבין את זה. גם לנו מעברים אינם תמיד קלים. אז כדי להפוך את הלא נודע לקצת יותר וודאי עבור כולנו - הורים וילדים -  אספנו עבורכם כמה טיפים שיכולים לרכך את המעבר ולהפיג חששות. 


girl-dad

  

טיפ 1: לאפשר לילד/ה לדבר על החששות
כשהילדים שלנו חוששים מפני דבר מה, לנו כהורים, יש נטיה להגיד "אין לך מה לדאוג, הכל בסדר", זאת
מתוך ניסיון לגונן או לשפר- ואם אפשר אז כמה שיותר מהר- את מצב הרוח של הילדים שלנו. כשאנחנו מתוך דאגה וכוונה טובה מנסים לעשות הכל כדי להרגיע, אנחנו בעצם מחמיצים את ההזדמנות לדבר על מה שמפריע ועל מה שקשה. לפעמים קשה וזה בסדר, וחשוב לדבר גם על הקשיים ולתת להם מקום.
אז במקום לשלוף את התשובה האוטומטית, ניתן לשאול: ממה אתה חושש? מה מפחיד אותך? 

ואז נסו גם לגלות אמפתיה, כזו שתאפשר לילד להבין שהכל בסדר איתו, גם כשהוא דואג או חושש : "אני בהחלט מבינה את הדאגה שלך, זה מאוד טבעי ונורמלי", אפשר אף לשאול "איפה בגוף אתה מרגיש את הדאגה?"

כך נשיג שני דברים בעת ובעונה אחת: גם נראה לילד/ה שלנו שהם יכולים לפנות אלינו עם מה שמציק להם וגם נסייע להם לחוש הקלה ושחרור מעצם אמירת הדברים בקול רם. 

 

טיפ 2: להפחית את אי-הוודאות
לאחר שהילד או הילדה העלו את החששות בפניכם, תִראו כיצד אתם יכולים לסייע להם להפיג את אי-הוודאות. לדוגמא, אם מדובר במעבר לחטיבה, נסו לברר אלו ילדים נוספים ילמדו בכיתה עם ילדכם או מי תהיה המורה. אפשר אפילו להציע להם להיפגש עם קרוב משפחה שקרוב אליהם בגיל, שיספר להם קצת על המעבר לחטיבת הביניים שהוא עצמו חווה. האינפורמציה והידיעה ינסכו בהם ביטחון כי הם יידעו יותר לקראת מה הם הולכים. 

 

טיפ 3: הכינו את הילד/ה באופן הדרגתי למעבר מחופש לשגרה

התחילו בהדרגה בימים האחרונים של חופשת הקיץ, להכניס את הילד או הילדה לשגרה; דאגו שהם ילכו לישון מוקדם יותר והפחיתו שעות מסך. דרך נוספת להכינם לקראת תחילת שנת הלימודים היא לייצר באז סביבה דרך קנייה של ציוד לימודי חדש, דרך גיבוש לו"ז משפחתי לקראת השנה החדשה או באמצעות טקס פתיחת שנת לימודים שיכול להיות יציאה משפחתית למסעדה או נסיעה משפחתית לטיול כיפי. טקס כזה יאפשר לכם לחגוג, יחד, כמשפחה, ציון דרך משמעותי בחיי הילדים, שמשקף את הצמיחה שלהם, והוא יכול אף להפוך למסורת שהילדים יחכו לה מדי שנה בסוף החופש. 

ניתן לקרוא עוד בנושא כאן

 

טיפ 4: עשו הפרדה בין מה שאתם מרגישים למה שהילד/ה שלכם מרגיש/ה
כמו שציינו קודם, המעבר מעלה גם אצלנו ההורים, חששות ודאגות. פעמים רבות החשות הללו קשורים  לזכרונות שלנו כהורים, מן העבר, כשהיינו תלמידים. חשוב מאוד לא להשליך מהחוויות והרגשות שלנו על הילד/ה, ולזכור שאנו כרגע עם מה שהילד/ ה עוברים ולא עם מה שאנחנו עצמינו עברנו. זו הזמנה בשבילנו ההורים לשחרר את הרגשות שלנו, את הפחדים והדאגות, ולהיות סלע איתן עבור ילדינו. כשאנחנו טעונים ומוצפים ברגשות שלנו עצמינו, וקשה לנו לבצע הפרדה בין אלה שלנו לבין רגשותיהם של ילדינו, אנחנו עלולים, באופן בלתי מודע וללא כוונה, להעמיס רגשית עוד יותר על הילדים שלנו. 

 

טיפ 5: שדרו שאתם סומכים על הילד/ה שלכם

זכרו שהתמודדות עם מעברים ושינויים היא חוויה מצמיחה עבור ילדינו, שמפתחת בהם חוסן. קונפליקטים ואתגרים הם דבר חיוני בהתפתחותם של הילדים שלנו. למעשה, הם חלק בלתי נפרד מהחיים! לכן, לנו, ההורים, לא נותר אלא להיות קשובים לילדים שלנו בהתמודדויות שלהם ולסייע להם ולעודד אותם לבנות את החוסן שלהם! שדרו להם שאתם מאמינים בהם, בכוחות שלהם וביכולות ההתמודדות שלהם. כך תוכלו לחזק את האמון והביטחון של הילדים בעצמם. נסו לתת להם דוגמאות של מקרים שבהם היה לילדיכם מאתגר וקשה והזכירו להם שהם עברו את זה חרף האתגרים. 

זכרו, כולנו עוברים שינויים בחיים וזה לא תמיד דבר קל, אך זו הזמנה לצלוח אתגרים ולהקנות לילדים שלנו חוויית הצלחה שיכולה להצמיח אותם ולפתח את החוסן הנפשי שלהם, ובמקביל לחזק את האמון שלהם בכם ההורים.

 

מרגישים שאתם צריכים יעוץ ממוקד עבור ילדכם? אתם מוזמנים לפנות אלינו

 

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
« אנחנו כבר עשינו את בית הספר שלנו! איך לצמצם את התלות של הילדים בכם בהכנת שיעורים?
« החופש נגמר: 5 טיפים לנחיתה רכה לתוך השגרה
« למה חשוב לחנך את הילדים שלנו להיות עצמאיים ואיך עושים את זה?