fbpx

 

איך מהווים מקור תמיכה לילדים שמתקשים בלמידה מרחוק ושומרים על שפיות?

שנת הלימודים החדשה נפתחת ממש עוד רגע, והפעם בסימן הקורונה, מה שהופך אותה למאתגרת יותר מבעבר. הלמידה מרחוק מציפה לא מעט קשיים עבור תלמידים: חלקם מתקשים לעקוב אחר המורה, אחרים מוסחים בקלות רבה (ובינינו, קל מאוד להיות מוסחים כשהלמידה מתרחשת מבעד למסך המחשב) וישנם תלמידים שפשוט לא התרגלו לקונסטלציית הלמידה החדשה הזו. וגם לא מעט הורים ומורים. רבים מאיתנו עובדים מהבית, ובמקום לתת 100 אחוז בעבודה, עלינו לג'נגל במקביל בין כמה ילדים, שלא ממש מאפשרים לנו לעבוד, ובתוך כל הבלגן הזה, גם לוודא שהילדים באמת נוכחים בשיעורים שיש להם, ומפיקים מהלמידה. אז נכון, זה אולי לא אידיאלי, אבל ישנם פתרונות לעיתים פשוטים שיכולים לשנות משמעותית את שיגרת היום מבלתי אפשרית לשפוייה. כדי להקל עליכם, אספנו 8 טיפים ברי-יישום שיכולים לסייע במצב המאתגר הזה לטובת כל בני הבית.

study-zoom

  1. שגרת למידה - נסו לייצר שגרת למידה, שמתחילה באיזושהי פעילות ספורטיבית. אם אחד מכם, ההורים, יכול לקחת חלק בפעילות הזו עם הילדים, מה טוב. כמה סיבובי ריצה מחוץ לבית, תרגילי ספורט מול היו-טיוב, שיעור יוגה של רבע שעה- ישנו קוצנזוס מחקרי על כך שהוצאת אנרגיה פיזית מסייעת לריכוז, וכשהילד יהיה מרוכז יותר מול המסך, יהיה לו קל יותר לעקוב.
  2. חלוקה בין ההורים - אנחנו ממליצים בחום ששני ההורים יהיו מעורבים בלמידה של הילד וייקחו על עצמם את מלאכת מתן התמיכה הנדרשת, במיוחד מקרים בהם שני ההורים עובדים. כאשר תהיה חלוקה כלשהי בין ההורים, כל אחד מהם יחוש פחות נטל על הכתפיים ויהיה מצוייד באנרגיה ובמשאבים המספקים כדי לתת באמת את המשענת הראויה.
  3. ארגון סביבת הלמידה - עזרו לילדים לארגן את סביבת הלמידה שלהם, ולהפוך אותה למרחב פרודוקטיבי שמעודד עבודה ומעורר אינטלקטואלית. וודאו שיש להם שולחן כתיבה נוח, עם כסא מותאם, שהתאורה מפיצה בדיוק את רמות האור המתאימות, שהשולחן לא עמוס מידי בערימות של דפים או משחקים, ושיש אנרגיה טובה בחלל, כזו שמשרה קלילות וכיף. יש המון דרכים לייצר אווירה כזו, באמצעות סדר וארגון, בחירה בתמונות וצבעים מתאימים לחלל החדר ועוד ועוד. אנחנו מציעים בחום, לעזור לילדים לארגן את סביבת הלמידה שלהם בערב שלפני, כדי שיגיעו מוכנים לשיעור עצמו בזמן.
  4. נטרול מסיחי דעת - סביבת למידה אופטימלית חייבת להיות נקייה ממסיחי דעת פוטנציאליים. כאמור, כשיושבים ללמוד מול מסך המחשב קל מאוד לאבד את הריכוז וכדי להקל על הילדים מהבחינה הזו וודאו שהטלפון שלהם לא נמצא בהישג ידם בזמן השיעור (או שהוא כבוי) ושהטלוויזיה בסלון לא דולקת בפול ווליום. הזכירו להם להפעיל את המזגן בדיוק על הטמפרטורה שנעימה להם כדי שלא יצטרכו להתעסק עם השלט תוך כדי השיעור, ללכת לעשות פיפי לפני שמתחילים ולהצטייד בבקבוק מים כדי שלא תהיה להם סיבה טובה תוך כדי השיעור לפסוע אל עבר המטבח.
  5. חינוך לעצמאות - תעודדו את הילדים להיות עצמאיים! אנחנו כל כך אוהבים אותם, שלפעמים אנחנו עושים במקומם מטלות שהם יכולים ואף אמורים לעשות בעצמם. השתדלו לא לגונן יתר על המידה, לא להתערב מידי בלמידה שלהם, לעודד- אבל לא לדחוף, להיות שם. נוכחים. הזכירו להם שאלה הלימודים שלהם, ושאתם בכיף תהוו גורם תומך, מהצד, אבל אתם לא תוכלו לעשות עבורם את העבודה.
  6. חיבור ליומיום - מחקרים מראים, שככל שמורים עושים חיבור בין הנושאים הנלמדים בשיעור לבין, מה שנקרא בטרמינולוגיה מקצועית, "העולם האמיתי" כך התלמידים מפיקים יותר מהלמידה ונהנים יותר מלמידה משמעותית. לצערנו, מורים רבים עדיין לא עושים את ההיקשים הללו ולכן, נסו אתם למלא את הוואקום הזה ושאלו אותם כל יום, מה הם למדו במהלך יום הלימודים המקוון שעבר עליהם. בקשו מהם לחשוב איך מה שהם למדו יכול לשרת אותם בחיים האמיתיים. יכול להיות שבהתחלה, יהיה להם קשה לענות על כך לבד. עזרו להם, ותנו להם דוגמאות. עם זמן, הם יתחילו להטמיע את ההבנה, שהידע שהם מקבלים יכול לסייע להם, מה שבתורו, יגביר את המוטיבציה שלהם ללמוד ואת המעורבות שלהם בשיעור. השאלות היומיות הללו יכולות להוות פעילות משפחתית נחמדה סביב ארוחת הערב, שאפשר ואפילו כדאי להפוך למנהג שגרתי.
  7. היו עוגן יציב - דאגו אתם, ההורים, להזין את עצמכם באנרגיה ובמשאבים, שיהפכו אתכם זמינים ונגישים לסייע לילדים בתהליכי הלמידה המקוונים. אם אתם סופר לחוצים מהעבודה, מצויים במתח רב בשל מבול של מחויבויות, מלאים בכעסים על הבוס או סתם על השכן- יהיה לכם קשה לתת מענה לילדים ממקום נקי, רגוע ומלא אהבה. מקל הקסם שאנחנו ממליצים עליו לתחזוקה רגשית-פיזית-נפשית הוא תרגילי נשימהמבטיחים לכם שתרגול יומי כזה, של 10 דקות, פשוט עובד!
  8. חצי הכוס המלאה - לבסוף, אנחנו ממליצים בחום לאמץ גישה חיובית ,ולחזור להזכיר לעצמכם את היתרונות הנפלאים שהלמידה המקוונת בכל זאת מביאה עימה. וכשרגע מרכיבים משקפיים וורודים וחושבים על זה, אפשר לגלות ים של צדדים חיוביים שכל המצב הזה מביא עימו. נסו לגבש רשימת יתרונות כזו, שכוללת לפחות 10 תועלות, והכניסו אותה לארנק. פתחו את הפתק הזה שספון בארנק, בכל פעם שאתם מרגישים שאתם עומדים לאבד את זה ולצאת מדעתכם.

מאחלים לכם ולילדיכם שנת לימודים נעימה, נינוחה, רגועה ובריאה- רגשית ופיזית כאחד.