fbpx

 

החופש נגמר, חוזרים לשגרה, ולילדים שלנו (ובמקרים רבים גם לנו...) זה לא תמיד קל. הם התרגלו ללכת לישון מאוחר יותר, לבלות במחיצתכם באינטנסיביות רבה יותר ולעשות קצת יותר מה שבא להם. ועכשיו, הם צריכים לחזור למסגרת, ללוח זמנים נוקשה יותר, למשימות לימודיות, ואין ספק שיש בכל זה משהו קצת פחות אטרקטיבי. מה עושים כדי לעזור לילדים שלנו לצלוח את המעבר הזה? כל הטיפים לנחיתה רכה בחזרה לשגרה.

 

school-3593263 1920

  

1. דברו על הקושי
הטבע שלנו, בני האדם, הוא לדבר על דברים טובים, להראות שאנחנו בסדר, ולהתרחק מלדבר על תחושות כואבות יותר. כך, הילדים שלנו לומדים, עם השנים, להסתיר מאיתנו את מה שכואב להם, כי הם מבינים שקשה לנו להכיל אותו. צרו שיח פתוח כמה שיותר עם הילדים, במסגרתו הם יוכלו לספר לכם מה עובר עליהם ולשתף אתכם במחשבות שמטרידות אותם ונוגעות לחזרה למסגרת. שבו בארוחת הערב, הפנו לילדים שאלות מכווינות, ותנו להם הזדמנות לתקשר לכם את מה שהם חוששים ממנו, בכל דרך שהיא, המותאמת לגילם. לא משנה כמה חיכיתם כבר שהילדים יחזרו למסגרות חזרה לשגרה, כמו כל שינוי בחיים, יכולה להיות מאתגרת גם עבורכם. שתפו את הילדים גם אתם ברגשות שלכם ושמשו להם בכך דוגמא אישית.

2. הביאו את החופשה לשגרה
כדי לרכך את המעבר הזה, אין שום סיבה לא להביא קצת מהחופשה שלכם לשגרה, כדי לגוון ולרענן אותה. הייתם בחופשה מושלמת ביוון ואתם מתגעגעים לאוכל היווני המענג? נסעתם לצימר בצפון וקיימתם אליפות שש-בש משפחתית? בשלו ארוחה משותפת על טהרת המטבח היווני, שחקו שש-בש עם הילדים בערב, לפני השינה- כך תטמיעו כולכם את הידיעה, שהחוויות שהתרחשו בחופשה יכולות לקרות שוב ושוב גם בימים כתיקונם, והילדים יוכלו ליהנות מחזרה לשגרה שיש בה גם קלילות ו-fun.

3. עזרו לילד לארגן לעצמו סביבת למידה נעימה
המטלות הלימודיות ושיעורי הבית הם אולי האתגר הגדול ביותר שמעוררת החזרה לשגרה. הילדים שלנו לא נגעו בחומר לימודי ולא תרגלו את המיומנויות האקדמיות שלהם במשך חודשיים, והשרירים האלה צריכים להתעורר מחדש. עזרו להם לצלול חזרה לתוך המשימות הלימודיות על ידי שתארגנו יחד סביבת למידה נעימה. וודאו שיש שלהם שולחן עבודה נוח וכסא מפנק ועוטף, שהשולחן מסודר ומאורגן מספיק, שיש להם פתרונות אחסון לחומרי הלימוד ושהתאורה שעל השולחן מפיצה רמות אור מספקות.

4. הראו לילד שלכם שאתם סומכים עליו
פגשנו הרבה הורים שהחזרה לשגרה מטרידה אותם, כי הם חוששים שלילדים יהיה קשה מידי ושהם לא יצליחו להתמודד עם המעבר הזה. ברוב המקרים, פגישת הדרכה מעמיקה עם ההורים הללו חשפה, שהחששות של ההורים קשורים לחוויות ילדות שלהם ולמטען רגשי שהם נושאים איתם מימים עברו, ושאין להם שום קשר לילד. נסו כמה שיותר לנקות את משקעי העבר, כדי לא להשליך אותם על הילד. אם הילד ירגיש שאתם יותר מידי מודאגים ומוטרדים, הוא ירגיש שאולי החזרה הזו לבית הספר באמת "גדולה" עליו מידי, ויחוש שאתם לא מספיק סומכים על משאבי ההתמודדות שלו. ככל שתראו לילד שאתם בוטחים בכוחות הפנימיים שלו וביכולת שלו להסתדר לבד- כך הוא יפתח חוסן ויהיה לו קל יותר לצלוח את השינויים האלה.

5. היו סבלניים
דברים לוקחים זמן ושינויים מתרחשים בקצב שלהם ובאופן הדרגתי. בסוף, הילד יסתגל, אתם תראו. ככל שתהיו בקבלה לתהליך הזה, של המעבר והשינוי, ותזרמו איתו באופן הרמוני, כך תדאגו פחות ממה שעתיד להיות. תנו לילד כמה ימים (עד כמה שבועות) ואתם תראו שההרגלים של לפני החופשה יחזרו אט אט לתוקפם.

 

לקריאת מאמרים נוספים בנושא:
? איך לפתוח את הבוקר נכון אחרי החופש הגדול? איך חוזרים לשגרה אחרי החופש? 
אחרי החגים- איך מכינים את הילדים לחזרה למסגרת החינוכית? 

 

אם בכל זאת, הקושי של הילד מרגיש לכם חריג, ואם אתם לא לגמרי יודעים איך לסייע לו, מומלץ לקבל מענה מקצועי. בהדרכת הורים, במרכז אמירים, תוכלו לקבל כלים פרקטיים שיאפשרו לכם להוות לילד את המשענת האיתנה הזו שהוא זקוק לה, במיוחד בתקופות מאתגרות יותר.