fbpx

מתכוננים לפסח: כך גורמים לילד לסדר את החדר

האביב בפתח, ניחוחות הפסח כבר באוויר ואיתם גם מגיעות ההכנות לקראת חג הסדר והניקיון:  אתם מנקים את הבית, נפטרים מבגדים ישנים, אולי אפילו צובעים מחדש את הקירות, ואם אתם ממש משקיענים- מכשירים את כל הכלים במטבח. אבל בעוד אתם שוקעים במאמצים קדחתניים כדי לרענן את הבית ולחדש אותו- החדר של הילד ממשיך להיות מבולגן, וכשכל יתר חללי הבית עוברים התחדשות, הבלגן בחדר שלו נראה עוד יותר כברדק וכאוס וממש בלתי נסבל. מה עושים ואיך מתמודדים עם זה? 
MESSYROOM

 

דרכי התמודדות נפוצות עם בלגן בחדר של הילד

הורים רבים מתייעצים איתנו בנושא סידור החדר של הילדים. האמת חייבת להיאמר: לרוב אמהות מגיעות לייעוץ בתחום הזה, אבל אנחנו שוויוניים ובטוחים שיש גם אבות שמוטרדים בשאלות הללו.
מבלי להיכנס לדיון פילוסופי או מגדרי סביב השאלה מדוע לאמהות הבלגן בחדר של הילד מפריע יותר, את אופן ההתמודדות של רובן עם הבעיה אפשר לחלק לשניים. בערך כמחצית מהאמהות שאנחנו פוגשים מסדרות את החדר בשביל הילד, והחצי השני פשוט החליט לקבל את העובדה שלגרום לילד לסדר את החדר הוא משימה בלתי אפשרית, החלטה שהמשמעות שלה היא להמשיך לחיות עם התוהו ובוהו בחדר שלו.
הגישה הראשונה של סידור החדר במקום הילד יכולה לפגוע בעצמאות שלו, כי אם אמא שלו מסדרת לו את החדר, למה שהיא גם לא תביא לו לחדר את הארוחות או תסדר עבורו את התיק לבית הספר? ילד שאמא עושה בשבילו הכל, מיותר לציין, יתקשה בהמשך להתמודד עם אתגרי החיים, כי הוא יתרגל לכך שהכל הוגש לו על כפית של כסף וכל פעם שיהיה לו קצת קשה הוא יפנה לפתרונות הכי קלים או ירים מראש ידיים. לחילופין, אמא שהחליטה לוותר על הדרישה שלה שהילד יסדר את החדר, רק כי אין לה כוח לסדרת חינוך, משדרת לילד, באופן בלתי מילולי כמובן, שהצרכים שלה (שהחדר או הבית יהיו מסודרים) פחות חשובים ושהיא מוכנה להתפשר עליהם. כל זה יכול להוביל למצב של בעיות משמעת או של פגיעה בסמכות ההורית כי הילד יבין שאם אמא הפסיקה להעיר לו שיסדר את החדר, אולי, אם הוא ימשיך לא לעשות דברים אחרים שהיא מבקשת, היא תפסיק "לנג'ס" לו גם עליהם.


זה הכל שאלה של איזונים

אז מהי דרך ההתמודדות הנכונה? הגישה שלנו נמצאת איפשהוא באמצע, בין שתי התמודדויות הקיצון שתיארנו קודם. אנחנו מאמינים שאתם לא צריכים לסדר בשבילו ושאתם גם לא צריכים להיכנע ולנטוש את העקרונות החינוכיים שלכם. כדי לעבור לפסים יותר פרקטיים, הנה כמה טיפים שמבטאים את "גישת האמצע" שלנו ושתוכלו להתחיל לנסות ליישם כבר מהרגע הזה:

  1. ילדים מסתדרים טוב עם בלגן, ולכן, צאו מתוך נקודת הנחה שהילדים לא יבינו מדוע חשוב שהחדר שלהם יישאר מסודר ומהם היתרונות של חיים בסביבה נקייה ומאורגנת היטב. זה אומר, שכשאתם מנחים אותו לסדר את החדר כדאי מראש לוותר על כל ההסברים ה"רציונאליים", שנראים לכם הכי הגיוניים שיש, ופשוט להסביר לילד שבבית יש חוקים, חוקים שאתם ההורים קובעים, ושהוא יצטרך למלא אותם כל עוד הוא חי אתכם בבית, גם אם הוא לא מבין אותם וגם אם הם לא נראים לו.
     בעידן שבו ההורות מאוד מוכוונת-ילד ושבו הילד נמצא במרכז, הורים רבים חוששים לקבוע חוקים נוקשים מידי. אבל אנחנו מבטיחים לכם, שבית שיש בו חוקים הוא בית שהילדים בו גדלים להיות מבוגרים עצמאיים יותר ובטוחים יותר בעצמם ובתהליך של החיים, זאת בתנאי, כמובן שהחוקים הם מתקבלים על הדעת ושהילד יכול ליישם אות, כלומר שהם מותאמים לגילו ולקצב ההתפתחות שלו.
  2. כדי לעודד את הילדים ליישם את החוקים, אפשר בתור התחלה, לסדר את החדר יחד איתם..
    הראו להם היכן את שמה את החפצים המפוזרים, איך אתם מטאטאים את הרצפה או מנקים אבק והפכו אותם לשותפים שלכם בסידור החדר. שימו מוזיקה (שגם הילד אוהב) בפול ווליום, אמרו להם מראש שאחרי תום סידור החדר תשבו לאכול יחד גלידה... תראו שסידור החדר אפילו יהפוך לזמן איכות כיפי שלכם עם הילדים. הם אפילו עשויים להמתין בציפייה לקראתם. אחרי כמה פעמים יגיע הזמן להסביר להם שהם כבר יודעים מה לעשות ושאתם סומכים עליהם ב- 100% שיסדרו לבד.  
  3. פרגנו  ותנו חיזוקים גם בעת סידור החדר יחד איתכם ובמיוחד כשהם מתחילים לנקות ולסדר את החדר בעצמם. חיזוקים הוריים גורמים לילדים להתגאות בעצמם, להרגיש מסוגלים, לפתח ביטחון עצמי ולרצות לגרום לך להיות גאה בהם שוב. כלומר, החיזוקים החיוביים הם גם גורם מניע לחזור שוב על אותה הפעולה (הכוונה לסידור החדר) ולעשותה היטב.
  4. נכון שאמרנו קודם, שאתם לא צריכים להתפשר על הצורך שלכם שהחדר של הילדים יישאר מסודר, אבל חשוב שתהיו מודעים לעצמכם אם וכאשר אתם נוקשים מידי. ישנן הורים כל כך פדנטייםבענייני סדר וניקיון, שכל קופסא קטנה שלא מונחת במקום נתפסת בעיניהם כסוף העולם. במקרה כזה, כלומר אתם  את סוג של "סדרנים כפייתיים", רצוי לנסות לא להעביר את ההתנהגות הזו לילדים. נשמח לסייע לכם בנושא הזה בהדרכת הורים.
  5. אם לילדים יש הפרעות קשב וריכוז או לקות למידה, שמתבטאות בקושי לאסוף את עצמם למשימה או להתמיד בפעולה מסוימת, רצוי ללכת לקראתם ולהגמיש את החוקים. נכון שהייתם רוצים שהחדר ייראה טיפ טופ, אבל עבור ילדים עם רמת מוסחות גבוהה סידור של החדר הוא משימה לא פשוטה ולכן כדאי לתת להם "הקלות".
    אפשר למשל להחליט לדרוש  שהבגדים לא יהיו מפוזרים על הרצפה או לסדר רק את שולחן העבודה  וכדאי שהכללים הללו ייקבעו יחד איתם כך שהם יוכלו באמת ליישם אותם.