fbpx

לעודד את הילד לדבר ולשתף, להראות לו שסומכים על החוזק הפנימי שלו, להסביר לו שזה לא קשור אליו, לאפשר לו לחוות הצלחה בתחומים אחרים ולדעת להיעזר באנשי מקצוע. על מנת שתוכלו להתמודד עם תופעות של התעללות בילדים בבית הספר, המומחים של מרכז אמירים מציעים מספר אסטרטגיות שיעזרו לכם לתת מענה לילד שחווה הצקות והתעללות בבית הספר.

 

bullying-3362025 1280

לדובב את הילד ולעודד אותו לשתף

העצה המרכזית שלנו להורים היא לעודד את הילד לדבר ולשתף. ילד שמסוגל לדבר בפתיחות על רגשותיו, ותוך כדי גם להביע אותם באופן אותנטי ואמיתי, הוא ילד שיחוש בטוח יותר, בכל סיטואציה אליה הוא נקלע. העובדה שיש לו למי לפנות ועם מי לעבד את החוויות שהוא עובר תאפשר לו לווסת את רגשותיו באופן בריא יותר במקום להדחיקם או להסתירם- מה שיגרום לו להרגיש בודד יותר ונטול תמיכה.
חשוב לנו לציין בהקשר הזה, שלילדים שגדלו בבתים בהם מדברים בפתיחות על רגשות כואבים ועל חוויות קשות (ולא רק על מה שמשמח ועושה טוב) יהיה קל יותר לספר להורים על הנעשה בבית הספר, לעומת ילדים שגדלו באווירה סגורה יותר, בה לתחושות קשות כמו עצב, בדידות, תסכול או קנאה אין מקום.
ככל שהורים יקפידו ליצור בבית תרבות של "דיבור" מהבחינה הזו, כבר למן ההתחלה (כלומר, בעצם, מאז הולדת הילד), כך הם פחות יתקשו לדובב אותו ולהגיע אליו בהתבגרותו, כאשר הוא יחווה הצקות בבית הספר.


לעודד את הילד לתת ביטוי לצדדים החזקים שלו

התעללות, הצקות ולעג מצד הסביבה פוגעים בביטחון ובדימוי העצמי. חשוב, על כן, שלילד יהיו חוויות מתקנות בתחומים אחרים, כדי שהוא יוכל לפתח תחושת מסוגלות חרף הקשיים החברתיים.
בין אם הילד מוכשר בציור, אוהב ספורט, מצויין במתמטיקה או חזק במוזיקה- רצוי לייצר עבורו הזדמנויות בהן הוא יוכל לתת ביטוי לחוזקות שלו, לחוות הצלחה ולקבל חיזוקים חיוביים.


להעביר לו את המסר שסומכים עליו

דרך נוספת לגרום לילד להרגיש מחוזק יותר נפשית היא לשדר לו שאתם סומכים עליו ועל יכולת ההתמודדות שלו עם המצב. כל אתגר, קושי וכאב שאנחנו חווים משחק תפקיד משמעותי בחיינו ונועד לאפשר לנו ללמוד, להתפתח, להתחזק ולצמוח כבני אדם, וזה נכון לא פחות לגבי הילדים שלנו. כמובן שחשוב להביע אמפתיה כלפי הילד ולהוות עבורו אוזן קשבת, אבל בפירוש לא כדאי לרחם עליו או לגונן עליו יתר על המידה, כיוון שזה יגרום לו להרגיש שלא מספיק בוטחים במשאבי הנפש שלו, מה שבתורו יוביל לכך שהוא ירגיש פגוע יותר ועוד יותר חסר ביטחון. אתם יכולים להגיד לו במילים שאתם בטוחים בכך שהוא חזק מספיק כדי לעבור את זה, ובמקביל, גם לתת לו מרחב פעולה ממשי, שבו הוא יכול לבחור כיצד להגיב, במקום שאתם תקחו את המושכות ותשתלטו על הסיטואציה עם הסברים לגבי מה לעשות ואיך.

 

ללמד את הילד לספר לעצמו סיפור אחר

רוב הקשיים שאנחנו חווים בחיים לא באמת נובעים מעצם הסיטואציה האובייקטיבית בה אנחנו נתונים, אלא מהפרשנות שאנחנו נותנים לה (כלומר, המחשבות שאנחנו חושבים עליה). זה אומר, שהילד חש פגוע לא כתוצאה ישירה של התנהגות הילדים בכיתה, אלא בשל הסיפור שהוא מספר לעצמו עקב כך.
בין אם הוא חושב לעצמו "לא אוהבים אותי" או "אני לא מספיק מגניב", ובין אם עוברות בראשו מחשבות כמו: "אני לא שייך" או "אני לא כמו כולם"- המחשבות עצמן הן הגורם שיוצר את הסבל ולא המצב בפועל. בפועל, הסיבה שלועגים לילד אינה קשורה אליו, אלא לילדים שלועגים לו. ילד יכול ללעוג לאחר כי יש בו המון כעס אגור, שבכלל קשור להוריו, כי הוא עצמו חסר ביטחון, ובכך שהוא צוחק על אחרים הוא מפצה על כך, כי הוא לומד שזוהי הדרך היחידה להשיג תשומת לב מהסביבה שלו או כי זהו סגנון ההתבטאות שהוא שומע בבית. כל הסיבות הללו לא באמת קשורות למה שהילד שלכם עשה או למי שהוא.
אם דרך ההתבוננות הזו על החיים ועל הקשיים שהם מזמנים מדברת אליכם, שווה לנסות להציג אותה לילד. אם הילד שלכם יצליח "לראות" את הנסיבות שמובילות חבר לכיתה לצחוק עליו, תשומת הלב שלו לא תתמקד בפגיעות שלו, אלא בזו של אחרים, הוא יכעס פחות וירגיש פחות חשוף, ויהיה לו קל לגשת אל הסיטואציה ממקום נקי יותר ופחות חסר אונים. אנחנו באמירים מאמינים מאוד בהשפעה החיובית שיכולה להיות לעבודה עם המחשבות על מצבם הנפשי של ילדים ומתבגרים, ומאוד ממליצים לעבוד בשיטה זו.

 

דעו לפנות לקבלת עזרה מקצועית כשצריך

אנחנו כמובן לא רוצים לרפות את ידיכם, אבל חשוב לנו לספר לכם שמהניסיון שלנו, קשה מאוד לסייע לילד שמתעללים בו בבית הספר באופן עצמאי, כלומר, ללא כל התערבות מקצועית. אנחנו בטוחים שאתם הורים נפלאים, וכמובן שקריטי שתהיו שם בשבילו, אבל מעבר לתמיכה ההורית שלכם, דרושים לא מעט כלים כדי לסייע לו להתגבר עליו. אין סיבה שתתמודדו עם האתגר הזה לבד ושתקחו על עצמיכם אחריות כה רבה. מרכז אמירים מציע קשת של שירותים מקצועיים שנועדו לתת מענה לילדים עם בעיות בבית הספר, כמו: טיפול פסיכולוגי, הדרכת הוריםקבוצה למיומנויות חברתיות, טיפולי ריברסינג ועוד. אנחנו נשמח לעמוד לרשותכם, להמליץ על השיטה הטיפולית המתאימה ביותר לטעמינו וללוות אתכם לאורך מסע השיקום והריפוי של הילד.

 

מתלבטים איך לעזור לילדכם? אל תישארו לבד עם ההתלבטות - פנו אלינו ונשמח לעזור!