אתם לוקחים את הילד למשחקיה בקניון. הוא צועק, מדבר בקול רם, דוחף ילדים אחרים כדי לתפוס את התור למגלשה וגורם לסביבה שלו להרגיש לא בנוח. האם יתכן שהוא סובל מקשיי ויסות? מה ההבדל בין הבעה תקינה ובריאה של רגשות לבין הבעת רגשות קיצונית, שעשויה להצביע על כך שמשהו לא בסדר? מדוע חשוב להיות מודעים לכך? אספנו את כל האינפורמציה, שתאפשר לכם להבין, באופן ראשוני ביותר, מהם קשיי ויסות והאם הילד שלכם סובל מהבעיה.
מהם קשיי ויסות?
בספרן "לא נולדים אלימים", מסבירות מרים רוזנטל, ליהי גת וחנה צור, כי ויסות רגשי הוא מושג המתייחס ל"פעולות שונות שכולנו, מבוגרים כילדים, עושים במודע או שלא במודע, כדי למתן או להרגיע, וגם כדי להגביר או לעורר את עוצמת החוויה הרגשית או את משך החוויה." מציצת אצבע אצל תינוקות, פניה לדמויות המטפלות העיקריות כדי לחוש ביטחון ולהירגע, ביטוי החוויה הרגשית (בכי, הבעת כעס או קנאה, וכן הלאה), הסתייעות בגוף כדי להתרחק מאירועים ומגירויים מעוררים, שליטה בקשב ועוד - אלו הן כמה דוגמאות בודדות לאסטרטגיות ויסות שילדים רוכשים במהלך ילדותם, למעשה, מהיום בו הם מגיחים לאוויר העולם.
ילדים עם קשיי ויסות יכולים לחוות רגש באופן עוצמתי ומוגבר מדי או לחילופין ברמה נמוכה מאוד בשל הדחקה, עיכוב או דיכוי של החוויה הרגשית.
כיצד מתבטאים קשיי ויסות?
• תגובה רגשית עוצמתית לכל דבר קטן, או לחילופין הבעת אדישות וחוסר איכפתיות גם נוכח התרחשויות משמעותיות וגדולות
• חרדה
• זעם משתולל
• הבעת רגשות באופן קיצוני
• קהות וריחוק או אפילו דיכאון
• לקיחת סיכונים ובדיקת גבולות
• תלות והזדקקות רבה מידי בהורים
• התנהגות נמנעת (שמטרתה להימנע ממצבי מצוקה או ממצבי תלות)
• תגובות לא פרופורציונאליות לרעש, מגע, טעם או אור
• קושי משמעותי להסתגל לשינויים ו/או מעברים
כל אלה יכולים להיות סימפטומים המצביעים על קשיי ויסות.
מודעות הורית להתנהגות חריגה
כדאי להבין שלמודעות ההורים להתנהגות הילד ישנה חשיבות עליונה. אנחנו חיים בעידן שבו הילד וצרכיו נמצאים במרכז, מה שמייצר בעיות רבות הנוגעות לסמכות הורית ולהיעדר משמעת בקרב ילדים. כתוצאה מכך, הורים רבים מתקשים להציב גבולות ונוטים להיענות לכל (בדגש על כל) צורך של ילדיהם, ובאופן מיידי.
הלך הרוח הזה, שמאפיין התנהלויות רבות להן אנחנו עדים בין הורים וילדים, מוביל פעמים רבות לחוסר מודעות של הורים להתנהגותם החריגה של ילדיהם, מאחר שהם רגילים לתת דרור ולגיטימציה לכל דפוס התנהגות של הילד, גם כאשר הוא קיצוני ועשוי לרמוז על כך שישנה בעיה.
אנחנו ממליצים מאוד להורים להיות עם יד על הדופק, לשים לב להתנהגות ילדיהם ולהיות כנים עם עצמם לגבי קו הגבול הזה, שבו התנהגות הילד חורגת מה"נורמטיבי" ועל-כן דורשת התערבות מקצועית.
כמה מילים על קו הגבול שעובר בין הבעת רגשות תקינה לבין קשיי ויסות
פעמים רבים רבות קו הגבול שעובר בין קשיי ויסות לבין ויסות רגשי תקין הוא דק מאוד, כך שילדים שיודעים כיצד "להיות" עם רגשותיהם במקום להדחיקם, עלולים להיתפס, בטעות, כילדים עם קשיי ויסות. זה הזמן להזכיר שאנחנו חיים בתרבות בה ילדים לומדים מגיל צעיר מאוד לשמור על איפוק וריסון רגשי מסיבות רבות, מה שפוגע במידת היכולת שלהם להיות אותנטיים עם רגשותיהם. בין אם מדובר בשירי ילדים בהם מוצפנים מסרים הקושרים בכי עם חולשה ("אינני בוכה אף פעם, אינני תינוק בכיין") ובין אם מדובר בהלכות ונימוסין של חיים בחברה מתורבתת, במסגרתם אנו לומדים "לשלוט על היצרים" - בתרבות המערבית איפוק רגשי נחשב כהתנהגות חיובית המעידה אף על בגרות וחוזק.
כתוצאה מכך, ילד שאיננו מאופק רגשית ולא שומר בבטן או "בולע" חזרה את הרגשות שלו עשוי ליצור את הרושם כאילו יש לו קשיי ויסות, כאשר, בעצם, יתכן שההיפך הוא הנכון. יכול להיות שמדובר בילד שיודע כיצד לתת ביטוי באופן אמיתי לרגשותיו באותו רגע שבו הם מתפרצים, רק שאנחנו כל כך לא רגילים להתנהגות כזו, ותופסים אותה כאילו היא התנהגות ש"יצאה מכלל שליטה".
קו הגבול הדק הזה, רק נדגיש, בין קושי לווסת רגשות לבין היכולת להביע רגשות באופן בריא וטבעי, ייקבע בדרך כלל כנגזרת של אופן התגובה של הילד לסיטואציות או על-ידי בחינה של עוצמת הרגש שלו אליהן.
ילד שמתחיל לצרוח בסופר בקולי קולות, רק כי אבא שלו לא מוכן לקנות לו את החטיף שהוא ביקש, ושמתקשה להירגע גם אחרי שחלפו מספר דקות, עשוי בהחלט להיות ילד המתקשה בוויסות הרגשי שלו.
רגש אותנטי אמור להימשך מספר שניות ולחלוף כלא היה באופן טבעי על-ידי התנדפותו מהגוף. ילד עם ויסות רגשי תקין יביע את הכעס הזה על אביו, ירגיש אותו בגוף ויחזור לעצמו תוך זמן קצר תוך שהוא שוכח לחלוטין את החטיף שאבא לא הסכים לקנות לו.
הורים יקרים, היו ערים להתנהגות ילדיכם, לאופן שבו הם חווים את רגשותיהם ולצורה שבה הם מגיבים לסיטואציות (מהקטנות ועד הגדולות) המתרחשות בחייהם על בסיס יומיומי. אם קיימת בעיה, ככל שתקדימו לזהות אותה, כך הטיפול בה יהיה פשוט וקצר יותר. אתם מוזמנים להתייעץ איתנו: 08-9265086 או כאן.