על רקע הטרגדיה שפוקדת את המדינה, קיבלנו פניות רבות מהורים מודאגים שמרגישים חסרי אונים, שלא לגמרי יודעים מה להגיד לילדים, איך לענות לשאלות שלהם וכיצד להרגיע אותם.
כדי שתוכלו לשמור על שפיות אל מול הילדים גם בימים של אימה והלם משתק, לפניכם תמצית של ההסברים וההנחיות המרכזיים שאנו נותנים ללקוחות שלנו בימים אלה, טלפונית או באופן פרטני.
לא לטייח
בחוץ מתרחשים דברים קשים, והילדים שלכם מרגישים את המתח הזה ויודעים שמשהו איננו כשורה, גם אם אתם עושים מאמצים עילאיים להקרין להם חזות ורודה, שמחה ורגילה. דווקא הניסיון לשדר את ההיפך ממה שבאמת קורה במציאות יכול להדאיג את הילדים, כי הם מהר מאוד יבינו שמסתירים מהם דבר מה, ובדיוק כמונו, המבוגרים, כאשר מסתירים מאיתנו, אנחנו נלחצים עוד יותר, מעצם המחשבה על כמה גדול הוא ה"סוד" ששומרים מאיתנו. המוטו שלנו, במרכז אמירים, הוא להיות כמה שיותר אמיתיים עם הילדים, והניסיון לשמור אותם בבועה שכולה רק טוב, מבלי שיחוו כאב, פחד, או קושי, רק יפגע בכישורי ההתמודדות שלהם בשלבים מאוחרים יותר בחיים, כי העולם איננו בועה שבה הכל נפלא כל הזמן.
לבחור מה לספר ולהיות תמציתיים
יחד עם זאת, חשוב לנו גם לסייג את העצה הקודמת, ולהדגיש שבמסגרת המדיניות הכנה והאמיתית, חשוב להיות עם יד על הדופק לגבי מה שמספרים לילדים ומה לא. אין סיבה להעמיס עליהם במידע ופרטים, לשתף אותם באינפורמציה שאיננה הכרחית, כמו מהו מצב הפצועים, ואיך נהרג אדם כזה או אחר או פירוט של כל התופת שהתרחשה או מתרחשת, ורצוי גם להימנע מעיסוק בעתיד או בעבר באמצעות משפטים כמו: "אנחנו מקווים שגם כשאתה תהיה גדול לא תלך לצבא" או "גם אמא שלך ואני חווינו הרבה מאוד כשהיינו ילדים". העיסוק הזה בהווה ובעבר עלול לייצר מחשבות מיותרות בקרב הילדים, להדאיג אותם ללא סיבה ולהסיט אותם מהסטייט אוף מיינד של ה"כאן ועכשיו", שהוא החיים האמיתיים ושילדים יודעים כל כך טוב כיצד להיות בו. התמקדו במה שקורה כעת, הציגו את העובדות החשובות בקצרה, באופן תמציתי, באופן המותאם לגילו הרגשי של הילד.
לשמור על יציבות נפשית איתנה ככל הניתן
מהניסיון רב השנים שלנו למדנו שכאשר מדובר ביחסי הורים וילדים, במקרים רבים מצבו הנפשי של הילד הוא מראה למצב הנפשי של ההורה. בפועל זה אומר שכאשר הורה חרד, דואג, מוטרד במחשבות כפייתיות וחושש- הילד ישר מרגיש זאת, חש שהקרקע היציבה נשמטת מתחת לרגליו והופך הוא בעצמו חרד וחסר מנוחה. לכן אנחנו ממליצים בחום לכל הורה לבדוק את עצמו, ולעשות עם עצמו עבודה במידה והאירועים מעוררים בו הצפה רגשית שעלולה להלחיץ את הילד. במרכז אמירים קיימים שירותי טיפול רבים, שחלקם גם נועדו לסייע במצבי חירום, ושהאפקט שלהם יכול להיות מהיר, ואם אתם חשים שההתרחשויות האחרונות הוציאו אתכם מאיזון וגרמו לכם במידה רבה "לאבד את השפיות"- אנחנו נשמח לעמוד לרשותכם.
להשתדל להמשיך לשמור על שגרה
העצה החשובה ביותר שלנו אליכם, הורים יקרים, היא להמשיך, עד כמה שאפשר, להתנהל כפי שאתם מתנהלים בימים כתיקונם: לשמור על השגרה של הילדים, לאפשר להם לעסוק בתחביבים או פעילות משותפת, לשבת יחד כל המשפחה לארוחת ערב וכו'. שגרה היא מפלט בטוח עבור ילדים, ואם על רקע האירועים והחרדות האישיות שעשויות להיות לכם בעקבותם, תתחילו למנוע מהילדים לעשות את הדברים שהם אוהבים, רגילים ומחכים לעשותם, ההתרחשויות והמצב הקשה מהר מאוד ישתלטו על חיי היומיום שלהם ומצבם הנפשי ישתנה בהתאם לכך.
לדלל בצריכת חדשות ושיחות מעל ראשם של הילדים על המצב
הילדים שלנו רגישים וקולטים הכל, כשהטלויזיה פועלת ברוב שעות היום הם סופגים את המידע ולעיתים לא יודעים אפילו כיצד לעבד אותו, צפייה ממושכת בטלויזיה (או אפילו אם היא רק דולקת ברקע) יוצרת הרבה מאוד סטרס, מתח גם עבורכם וגם עבור הילדים. נסו להיות מודעים להמצאות הילדים סביבכם, ביחוד אם אתם מסוגרים יחד בבתים. השתדלו להמעיט בצפייה בטלויזיה או להעביר ערוץ לתוכניות שיכולות להסיח להרגיע או לעשות טוב לילדים ולכם.
אנו פותחים עבורכם שירות מענה רגשי טלפוני ללא עלות
עם פסיכולוגים שיפעלו בהתנדבות כדי לתת לכם מענה רגשי בעת הזו.
לתיאום שיחה טלפונית, שלחו הודעת וואטסאפ למספר: 054-5647521
שנדע ימים שקטים יותר במהרה,
מאיתנו צוות אמירים.