5 דרכים לחנך את הילד לרגשות
בחלק א' של המאמר "חינוך לרגשות" הסברנו מהם רגשות, כיצד אנחנו נוהגים לסלק אותם באמצעות מנגנון ההדחקה, ומדוע חשוב ללמד את הילדים להיות נוכחים עם רגש שעה שהוא עולה, במקום לברוח ממנו. במאמר זה, שהוא המשך ישיר לקודמו, נציג כמה עצות כיצד להנחיל בילדים חינוך לרגשות, שיפתח בהם חוסן נפשי ויאפשר להם להתמודד טוב יותר עם מהלך החיים המצפה להם.
עצה ראשונה: למדו קודם כל אתם ההורים להיות עם הרגשות שלכם
חינוך לרגשות חשוב שיתחיל מכם ההורים. לא משנה כמה תסבירו לילדים ש"להרגיש זה חשוב", אם אתם מפחדים מהרגשות של עצמיכם, יהיה לכם קשה עד בלתי אפשרי ללמד את הילדים לא לברוח מרגשותיהם שלהם. במילים אחרות, מאוד חשוב להתנהל בחייכם בדיוק באותו אופן שבו אתם מצפים מילדיכם לנהוג, ולשמש להם דוגמא אישית. עבדו את הרגשות שלכם, מצאו את הדרך הטיפולית המתאימה לכם לשחרר אותם ולמדו, קודם כל, אתם בעצמיכם להיות עם רגשות במקום "לבלוע" אותם פנימה.
עצה שנייה: ליצור אווירה של שיתוף שבה כל רגש הוא לגיטימי
חשוב ליצור בבית אווירה של שיתוף, שבה הילדים יבינו שהם יכולים לדבר על הכל, לשתף בחוויות חיוביות ושליליות כאחד ולבטא את כל סוגי הרגשות. לילדים קטנים מאוד קשה יותר למצוא את המילים המתאימות כדי לבטא רגשות. נסו לעבוד איתם בשיטת הציורים, ולבקש מהם לצייר ציור שיבטא את הסיטואציה שהם חוו. נניח, שסבתא של שקד בת ה-5 נפטרה לפני מספר ימים, ואתם לא לגמרי יודעים כיצד לעודד את שקד לבטא את הרגשות שלה סביב המוות הזה. בקשו ממנה לצייר ציור של סבתא, וממנו תוכלו לקבל נתונים על האופן שבו היא מרגישה, ולפתח שיחה במסגרתה תאפשרו לשקד לעבד את החוויה הקשה מבחינה רגשית.
עצה שלישית: ללמוד להיות עם הגוף
"להיות עם הגוף" היא דרך מצויינת ללמוד להיות עם רגשות. האם למשל, יצא לכם אי פעם "להיות בגוף" כאשר התעטשתם? אם לא יצא, לכם, אנחנו ממליצים בחום לעשות זאת. מאחר שכל גוף הוא אינדיבידואלי ושונה מהאחר, לכל גוף גם התגובות והתחושות האישיות שלו לכל חוויה, ולכן לא ניתן לתאר באופן גורף את החוויה הגופנית בזמן התעטשות. יחד עם זאת, אם תנסו פעם לשהות עם ה"אפצ'י" שלכם, מיד תחושו מעין זרם אנרגיה שעובר לכם בכל הגוף. המילה אפצ'י אגב, מורכבת מצמד המילים UP ו-CHI. צ'י הוא מונח מוכר הלקוח מתוך הרפואה הסינית והמציין את אנרגיית החיים הזורמת בכל דבר הקיים ביקום, כולל בגוף שלנו. אפצ'י, אם כן, הוא התרוממות מעלה (UP) של האנרגיה הזורמת לנו בגוף. אם, כפי שהמלצנו, תנסו פעם אחת להיות נוכחים בגוף כאשר אתם מתעטשים תוכלו גם להרגיש את התנועה הזו של האנרגיה, ואז המשמעות היא, שאתם נמצאים "בתוך הגוף"- חשים כל תנועה דינאמית קטנה המתרחשת בתוכו. קיימים סוגים רבים של תרגולים שנועדו לפתח את היכולת להיות עם הגוף, כמו יוגה למשל, ואפשר בהחלט לשקול לחשוף את הילדים לשיטת תרגול כזו, מיינדפולנס, התמקדות ועוד.
עצה רביעית: משפטים שרצוי להימנע מלהגיד לילדים
כדי לחנך את הילד לרגשות, חשוב להימנע ממשפטים כמו: "אל תבכה, אתה ילד גדול" או "אל תכעסי, את צריכה להבין שלאמא עכשיו אין זמן" וכן הלאה. אם הילד כבר כועס, המשפט "לא לכעוס" יגרום לו להבין שכאשר כן עולה בו כעס, עליו להדחיק אותו כי הוא לא לגיטימי או בא בטיימינג לא נכון.
אל תדרשו מהילד להפסיק לכעוס, רק כי לכם קשה שהוא כועס עליכם או בגלל שהתזמון של הכעס שלו "לא בא לכם טוב" (באמצע הקניות בסופר). כעס הוא רגש אותנטי, וילדים, שיודעים להיות עם הרגשות שלהם הרבה יותר טוב מאיתנו, המבוגרים, נוטים להביע אותם בצורה מאוד ישירה, ללא מסננות ובאופן הכי פרימאלי. תנו לילד לכעוס, ולשהות עם הכעס הזה עד שהוא יחלוף, מבלי לצפות ממנו לשום דבר אחר במקביל.
עצה חמישית: נשימה מעגלית לשחרור רגשות מודחקים
הנשימה המעגלית (ריברסינג) היא טכניקה נפלאה דרכה ניתן ללמוד לא רק להתחבר יותר לגוף ולהיות עם רגשות, אלא גם לשחרר מהגוף רגשות שהודחקו וש"נכלאו" בתוכו, מתחת לשרירים, בתוך התאים או בין הרקמות. הנשימה המעגלית היא טכניקת נשימה שבה אין הפסקה בין השאיפה לנשיפה, המתבצעת בפה פתוח (נשימה דרך הפה) ובקצב נשימה עמוק. נשימה כזו מאפשרת להכניס כמויות עצומות של חמצן לגוף, ש"משחררות" את כל האנרגיה הכלואה בתוכו ומאפשרות לה להתנדף החוצה. תהליך כזה מתאים לכולם, גם לילדים וגם למבוגרים, אם כי הוא מהיר יותר כשמדובר בילדים (הילדים לומדים הרבה יותר מהר ממבוגרים, זוכרים?), היות שיש להם הרבה פחות "רעל רגשי" שנתקע בגוף בהשוואה למבוגרים, והוא גם מסייע להם לחזור להיות אותנטיים יותר עם הרגשות שלהם ולהפסיק לברוח מהם.
מרכז אמירים החל ממש לאחרונה לשלב בפעילותו טיפולי ריברסינג. הניסיון שלנו לימד אותנו, כי השיטה מופלאה, כי היא טומנת בחובה פוטנציאל ריפוי אדיר, וכי היא מאפשרת שדרוג ממשי של איכות החיים. אנחנו ממליצים בחום לכם ולילדים שלכם לעבור טיפול כזה, כדי ללמוד להיות עם הגוף, לשחרר ממנו רגשות שהודחקו וללמוד כיצד להתמודד כראוי ובצורה נכונה עם רגשות שעתידים להציף אתכם.
לשאלות וקבלת פרטים נוספים, צרו איתנו קשר
מאמרים נוספים בנושא:
הילד הפנימי שבתוכנו- איך החוויות שחווינו כילדים משפיעות על חיינו גם כמבוגרים?
4 כללים לריפוי הילד הפנימי- מאמר המשך
הגוף זוכר- כמה מילים על הדרך בה טראומה נחקקת בנפש ובגוף